1- Soru kökünü çok dikkatli okuyun, Yanlışların çoğu soruyu iyi anlayamamaktan kaynaklanmaktadır. Sınavda bazı soru kökleri; "hangisi …. değildir?", "hangisinde …… yoktur?", " hangisinde ….. olamaz?" şeklinde olumsuz olarak verilmektedir. Genelde olumlu soru cümlelerine alışkın olan öğrenci, olumsuz soru kökünü olumlu gibi okuyabilir ve çözebileceği bir soruyu yanlış yanıtlayabilir. Onun için soru cümlesinin yüklemine dikkat ediniz.
2- Öncelikle en iyi bildiğiniz soruları yanıtlayın. Yeteri kadar kavrayamadığınız soru üzerinde durarak zaman harcamayınız.
3- Bazı sorular, özellikle uzun sorular ilk bakışta zor görünebilir. Ancak uzun sorula iyi açıklanmış sorulardır ve iyi okunduğunda sanıldığı gibi zor olmadığı görülür. Bu nedenle uzun sorulardan korkmayın.
4- Paragraf ya da bir parçaya bağlı sorularda, paragrafı ya da parçayı okumadan önce, alttaki soruyu okuyun. Böylece paragrafı ya da parçayı, hangi sorunun yanıtını aramak için okuduğunuzu bilerek, yönlendirilmiş olarak bir kez okumanız yeterli olabilir.
5- Özellikle sözel sorularda tüm seçenekler doğru izlenimi uyandırabilir. Sizden "en doğru" yu bulmanız istenir. Bu nedenle ilk doğru gördüğünüz seçeneği işaretleyip diğerlerini bırakmayınız. Tüm seçenekleri dikkatlice okuyunuz.
6- Tüm seçme sınavlarında çok güç sorularda vardır. Bu nedenle tüm soruları doğru yanıtlayamamanın doğal olduğunu kabul edin ve yanıtlayamadığınız sorularla karşılaştığınızda güveninizi kaybetmeyin.
7- Zamanı iyi kullanmaya çalışın. Sıraladığımız önerileri yerine getirmeniz zamanınızı iyi kullanmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin; kendinizi en güçlü hissettiğiniz testten başlamak, bazı sorulara saplanıp kalmamak, kolaylıkla yapabileceğiniz sorulara öncelik vermek, her soruyu çözebilecek yeterli zamanın verildiğini bilerek telaşlanmamak, yanınızda saat bulundurarak ara sıra zamanı kontrol etmek, sınav sürenizi iyi kullanmanızı kolaylaştırıcı davranışlarıdır. Ancak geçen süre ile aşırı ilgilenmek ve zamanı iyi kullanmadığınızı fark ettiğiniz an paniğe kapılmak size zarar verir. Böyle durumlarda kalan süreyi iyi değerlendirmeyi düşünün.
8- Sonuca ulaşamayacağınızı gördüğünüz çözüm yolunda ısrar etmeyin. Esnek davranarak, alışılmış çözüm yolundan başka yollar deneyin.
9- Sorularda verilen şekil ve verileri tekrar çizerek ve yazarak zaman kaybetmeyin.
10- Hakkında fazla bilgi sahibi olmadığınız soruları ilk turda geçin ancak zamanınız kaldıysa bu tür sorulara bir kez daha bakınız.
11- Testlerde bazı seçeneklerin doğru yanıt olmadığı hemen görülebilir. Bu tür seçenekleri eledikten sonra geriye kalan seçenekler arasında doğruyu bulma şansınız daha fazladır.
12- Hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığınız soruları yanıtlamaktan kaçının. Rastgele işaretleme yapmanız size zarar verir.
13- Geçmiş ya da gelecek sorularla değil sadece okuduğunuz, yanıtlamaya çalıştığınız soruyla ilgilenin.
14- Dikkatinizin sınav boyunca kesilmemesi mümkün değildir. Zaman zaman zihninizin dağıldığını hissederseniz, soruyu tekrar tekrar okuma gereğini duymaya başlarsanız, bir süre kalemi bırakın, gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alın. 10-15 saniyelik bir dinlenme egzersizi, sınava tekrar dikkatinizi vermenize yardımcı olacaktır.
15- Sorulara vereceğiniz yanıtları cevap kağıdındaki doğru yerlerine (kaydırma yapmadan)kodlayın. Kodlama yaparken yuvarlağın içini iyice doldurun, dışına da taşırmayın.
SINAV ÖNCESİ DİKKAT EDİLECEKLER
· Geçmişteki başarısızlıklarınızı unutunuz. Gelecek hakkında olumsuz düşünmeyiniz, başarılı olabileceğinize inanınız. · Herkesin zaman zaman başarısız olabileceğini unutmamalısınız. Başarı ya da başarısızlığınızın, çevrenizdekilerin güven duygularını azaltacağı kaygısına kapılmayınız. · Bedenen ve duygusal yönden yorgunluk hissettiğiniz an değişik aktivitelere yönelerek mutlaka dinlenmeye çalışınız. · Kendinizi başkaları ile karşılaştırarak ümitsizliğe düşmeyiniz. · Sınavı ölüm – kalım savaşı olarak görmemelisiniz. · Sınavı kazanmak istemenizdeki tek amaç yakınlarınızı mutlu etmek olmamalıdır. · Sınav gününden en az 1 hafta önce kendinizi erken kalkmaya alıştırınız, DGS denemelerinizi 09:30'da başlatarak biyolojik ritminizi ayarlayınız.
SINAVDAN BİRKAÇ GÜN ÖNCESİ,
Buradaki pratik bilgilere mutlaka göz atın.
1- Ders çalışmayı bırakınız. 2- Dinlendirici özelliği olan bol oksijenli yerlerde bulunarak ve dolaşarak gününüzü geçiriniz. 3- Sınavı mümkün olduğu kadar zihninizden uzaklaştırmaya çalışınız. 4- Sevdiğiniz kişilerle sohbet etme fırsatları yaratınız. Sınav konunuzun sınav dışında olmasına özen gösteriniz. 5- Sağlığınızı bozma tehlikesi olan yiyeceklerden uzak durunuz. 6- Uykudan önce psikolojik gerginlik yaratacak durumlara girmeyiniz. Uyku saatiniz yaklaşınca ılık bir duş alınız.; yatağı uzanarak dinlendirici, rahatlatıcı kitaplar okuyunuz veya müzik dinleyiniz.; uyku saatlerinde her türlü olumsuz düşüncelerden uzaklaşarak rahat bir uykuya geçiniz. 7- Sınava giderken götürmek zorunda olduğunuz belgeleri hazırlayıp bir zarfa yerleştiriniz. 8- Sınava gireceğiniz okulun yerini bir iki gün önceden giderek öğreniniz.
SINAV SABAHI DİKKAT EDİLECEKLER,
1- Sınava aç karna yada çok tok gitmemeye özen gösteriniz. 2- Sınav esnasında rahat edebileceğiniz giysiler giyiniz. 3- Yanınızda mutlaka saat bulundurunuz. 4- Sınava götürmek için hazırladığınız belgeleri almayı unutmayınız. 5- Sınav yerine, sınavdan en geç 30 dakika önce varacak şekilde hareket ediniz. 6- Sınav yerinde tanıdıklarınızla sınav konusu dışındaki konularda sohbet ediniz. 7- Sınav stresinizin yükseldiğini hissederseniz; – Nefes egzersizleri yaparak gevşeme durumu yaratınız. – Bu arada kaslarınızı mümkün olduğu adar rahat bırakarak, gevşetmeye çalışınız. – 'Sınavı başarabilirim.' Diye düşünüp ve bunu kendinize telkin ederek, herkesin, sizin durumunuzda olduğunu anımsayınız.