Sınava Doğru

Sınava Doğru

2013 yılının ilk haftası ile beraber Açıköğretim Fakültesi Önlisans / Lisans Proğramları Arasınavları (vizeler) kapıda. Dört sene önce, Açıköğretim İlahiyat Önlisans Programı ile başlayan dönemlik ders uygulamasının sınavları da, program ayrım olmaksızın tüm bölümlerde görücüye çıkacak. Çoğu aday dönemlik sistemden korksa da, senelik sisteme kıyasla daha sağlıklı bir modeldir. Çünkü “öğrenci başarı merkezli” bir yaklaşım içerir.Bu uygulamaların Avrupa’da / Amerika’da mutlak başarısı göstermesi de sistemin güvenilirliğini kanıtlamaktadır. Bu sistemin ülkemize kazandırılmasındasındaki amaç ise, bu sistemi uygulayan ülkelerde diploma denkliğinin sağlanması ile ulusal öğrenci değişimlerine olanak sağlamasıdır.

Uzaktan Kumandalı Dönemlik ders müfredatı; konuların azaltılması, iki eşit parçaya bölünmesi, yeniden reformize edilmesi ile ortaya çıkmıştır.Yaklaşık dört senelik Açıköğretim Fakültesi sürecini yakinen takip eden işletmemiz dersler / sınavlar hakkında epeyce bir tecrübeye sahip olmuştur. Bu yüzden adaylara önerilerimiz,

• Sınava hazırlanırken, baştan itibaren konu taraması yapmaları,
• Taramalar sonrası derslerin içeriğini oluşturan kavramlar / tanımlar / analizler yeniden gözden geçirilmeli,
• Akabinde konularla alakalı testler cevaplandırılmalıdır.

– Önceki sınavlarda gözlemlediğimiz gibi, Açıköğretim sınav sorularının yüzdesel (%) olarak çokluğu geçmiş yıllarda sorulmuş soruların ya aynısı ya da benzeri baz alınarak adaylara sorulmuştur.
– Geçmiş yıllarda sorulan sorular, konuların özeti konumundadır. Onları çözmek adaylara avantaj sağlayacaktır.
– Bu sorular uzman grafiker arkadaşlarca, “Açıköğretim Resmi Sayfasından” –izinli olarak- yeni sistem gözetilerek hazırlanmış ve bir araya getirilmiştir.

• Sınav haftasına dört gün kala, konu taramaları bitirilmeli. Çünkü bellekler yorulmuş, yeni bir konu çalışmasını kaldıramamaktadır. Adaylar sadece soru çözmeye odaklanmalıdır. Böylelikle hızlı soru cevaplama tekniği de kazanılmış olur.
• Sınava bir gün kala ise aday konu çalışmayı da, soru çözmeyi de bırakmalıdır. Çünkü çalışılan konuların zihnen hazmedilmesi gerekmektedir.
• Adaylar, azami olarak uykusunu almış; stresinden arınmış olarak sınava girmelidir. Ki bu sınavın başarı seviyesini yükseltir.
• Sınava girecek adaylar zamanı etkili kullanma adına bildiği soruları yanıtlamalı. Zamanını iyi kullanırsa bilmediği soruları da boş bırakmamalıdır. Çünkü muhtelif sınavlardan uygulanan “dört yanlış bir doğruyu götürür” işlemi Açıköğretim sınavlarında uygulanmaz. İçe en çok sinen şık korkusuzca cevaplandırılmalıdır. Çünkü kaybı yoktur ama bir kazancı olabilir!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp