Kredili Sistem Öğrencilerine Bütünleme Hakkı Tanındı
-
İlk önce İlahiyat Önlisans Programı ile hayatımıza giren,
- Akabinde muhtelif bölümlerde de uygulamaya geçilen,
– Okul Öncesi Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Sosyoloji Lisans Programlarında;
– Çağrı Merkezleri, Laborant ve Veterinerlik, Adalet, Fotoğrafçılık-Kameramanlık, Tarım Önlisans Programlarında.
- 2012-2013 Öğretim yılı ile beraber bölüm ayrımı olmaksızın tüm programlarda uygulanacak olan Dönemlik-Kredili Ders Programında adayları en çok mağdur eden içerik “Bütünleme Sınavının” olmamasıydı.
- Ama artık bu mağduriyet mesele olmaktan çıkıyor. Çünkü,
– Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 22.06.2012 tarih ve 5854-27380 sayılı yazısı ile Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 19.06.2012 tarihli tüm Yükseköğretim Kurumlarında öğrencilere “Bütünleme Sınav” hakkı tanınması kararlaştırılmıştır. Nitekim bu Açıköğretim için de geçerlidir.
- Açıköğretim Fakültesinin Dönemlik-Kredili Sistemde öğretim yapılan bölüm ve programlarında bütünleme sınavlarına ilişkin esaslar aşağıdaki gibi pratiğe geçecektir.
– Açıköğretim Fakültesinin dönemlik-kredili sistemde okuyan ve 2011-2012 öğretim yılının ilgili döneminde kayıt yeniletmiş öğrenciler,
– Dönem sonu sınavı sonunda başarısız olan öğrenciler,
– Dönem sonu sınavına girme hakkı olup, dönem sonu sınavına girmeyen öğrenciler başarısız olduğu her derse yönelik bütünleme sınavı hakkı elde edecektir.
– Bütünleme sınavlarında her oturumda sorumlu olan derslerin tümü değerlendirilecektir.
– Değerlendirmeler ders değil oturum bazındaki tüm dersler itibariyle yapılacaktır. Ancak oturuma girilmeyen derslerin değerlendirilmesinde dönem sonu notu geçerlidir.
– 2011-2012 öğretim yılı güz ve/veya bahar dönemlerinin her ikisinde de genel not ortalaması 2.00 altında olan öğrenciler, harf notu CC olanlar güz ve bahar dönemindeki sorunlu derslerden bütünleme sınavlarına girebilecektir.
– Güz veya bahar döneminde alınan derslerden FF harf notu alan öğrencilere bu derslerden bütünleme sınavlarına girme hakkı verilecektir.
– Devamsızlık yapan adaylara bütünleme sınav hakkı verilmeyecektir.
– Uygulamalı dersler (laboratuar, pratik çalışma ve benzeri uygulamalı dersler) için bütünleme sınav hakkı verilmeyecektir.
– Dönem sonu sınavlarında geçerli olan başarı koşulları bütünleme sınavlarına da uygulanacaktır.
– Bütünleme sınav notu dönem sonu sınav notu yerine geçer.
– Başarı notu dönem içi notları ile bütünleme sınav notunun yüzdelik bilgileri dikkate alınarak belirlenecektir.