Açıköğretim 2012 Final Sınavı Yapıldı.
Bir dönemin meyvesi verildi. Final sınavları tamamlandı.Öncelikle herkese geçmiş olsun. Her sınavda olduğu üzere, bu sınavda da kurtaranlar-kurtaramayanlar-bocalayanlar-kıl payı kaçıranlar olacak. Kazananlar rahat bir nefes almanın tadına varırken, başarısızlar yeniden sınav meselesiyle boğuşacak. Ama her şerden bir hayır çıkarmak gerek. O hayırda bu sene, bütünleme sınavının -son kez- tekrarlanacağı fikridir. Finalde aradığını bulamayan adayların, “bütünleme fırsatını” iyi değerlendirmeleri gerekiyor.
Bütünleme sınavı konuları, vize ve final konularının harmanlamasıyla ortaya çıkıyor. Bu yüzden, adayın sil-baştan çalışması, tempolu bir hazırlıktan geçmesi gerekiyor. Lakin her adayın bu kadar zamanı olmadığı gibi, bunu yürütecek sabrı da yok. Sınava kadar verimli bir çalışma grafiği bu meseleye ait sıkıntıları ve noksanlıkları minimize edebilir. Konuları hatmetmenin mümkün olmadığı bu süreçte, en etkili yöntem bol bol soru çözmekten geçiyor. Böylece hem konular hatırlanmış oluyor, hem de hatırlanılan konular unutulmamak üzere belleğe kaydediliyor. Pratik soru çözme alışkanlığı kazanmak ta olayın cabası.
Adayı motive edecek unsurlardan biri de, geçmiş yıllardaki bütünleme sınavına ait sorulmuş soruların -istatiksel olarak- bu bütünleme sınavında da önem teşkil edeceğidir. Önceki yıllara ait sınav deneyimlerinizi de anımsayarak, bu tezi teyit edebilirsiniz. Son bütünleme sınavın olacağını da göz önünde bulundurarak, bu etkenin (kesin olmamakla beraber) önemini kabul etmeliyiz. 2012 final sınavı istatistikleri ile bunu irdeleyelim:
İktisata Giriş dersinin % 50’den fazlasının,
Genel Muhasebe’nin % 70’den fazlasının,
Türk Vergi Sistemi’nin % 80’den fazlasının,
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku’nun % 60’dan fazlasının,
Maliyet Muhasebesi’nin % 55’den fazlasının,
Pazarlama Yönetimi’nin % 75’den fazlasının,
Yönetim Bilgi Sistemi’nin % 40’dan fazlasının, geçmiş final sınavında adaylara sorulmuş aöf sorulardan çıkmış olmasıdır. Diğer bölümlerin derslerinde de, benzeri uygulamalar olmuştur.
Yapılması mutlak olan, soruların düzenlenmesiyle alakadar bu yüzdelik payı ihmal etmemek, aklımızda bulundurmaktır. Geçmiş yıllara dair, soruları göz ardı etmemek, lehinize sunulmuş bir fırsat mahiyetindedir. Çalışma stratejinizi buna göre belirlemek, rotanızı bunun bilincinde çizmek yararınıza olacaktır. Yani, tarih tekerrür edecektir.
Bütünleme sınavına girecek adaylara, onlinefotokopi olarak başarılar dileriz.