AÖF ‘de Dikey Geçiş ve Lisans Tamamlama İşlemleri

AÖF ‘de Dikey Geçiş ve Lisans Tamamlama İşlemleri

Açıköğretim Fakültesi Dikey Geçiş İşlemleri ve Lisans Tamamlama

Açıköğretim Fakültesi Dikey Geçiş İşlemleri ve Lisans Tamamlama

Anadolu Üniversitesi, Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim önlisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin, örgün kademesindeki lisans öğrenimine devam edebilmeleri için gerekli esasları sizin adınıza araştırdık. Dikey geçiş yönetmeliğinin özeti konumundaki bu yazıyı okumanız yararınıza olacaktır.

Öncelikle, bu iki programdan mezun olanlara yönelik, lisans bünyesinde kontenjanlar ayrılır. Ayrılan kontenjanlar, bitirdikleri alanın devamı niteliğindedir. Yükseköğretim kurulu, üniversitelerin görüş ve önerilerini dikkate alarak, dikey geçişe başvurma şartlarını aşağıdaki başlıkların çerçevesinde;

  • Hangi lisans programları açılacak,
  • Açılacak lisans programına meslek yüksekokulların ile açıköğretimin hangi programını bitirenleri kapsayacak,
  • Yerleştirilmesi öngörülen bu programların koşulları nasıl olacak,
  •  Bu programa alınacak kontenjan sayısı ne kadar olacak,
  • Yerleştirmede baz alınacak puan türü ne kadar olacak gibi başlıklar belirlenir ve bu doğrultuda karar alınır.

ÖSYM, o yıl son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirenlerin, dikey geçiş ile ilgili koşullarını içeren bir kılavuz yayımlar. Kılavuzda, adayların lisans tercihlerini nasıl yapacakları, sınav değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinin nasıl olacağı, işlemi yürütecek ilgili müdürlüklerin ilke ve kuralları yer alır. Bu koşulları sağlayan adaylar 1 Ağustos tarihine kadar, ÖSYM’nin elektronik ortamda gönderilen listelerini işlemek durumundadır.

Başvuruları kabul edilen adaylar, sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir yetenek sınavına alınırlar. Yerleştirilmede adayların yetenek sınavından elde ettikleri puan ile akademik not ortalamaları göz önünde tutulur. Dikey Geçiş Sınavı puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş Sınavı kılavuzunda yer alır.

Üniversite seçme sınavı açıklandıktan sonra, adayların yapacakları tercihler göz önüne alınarak lisans programlarına yerleştirilir. Boş olan kontenjanlarda, gerek duyulduğu takdirde, YÖK kararı ile ek yerleştirme yapılacaktır.

Lisans hakkı kazanan öğrenciler, önlisans eğitimi süresince almış oldukları derslerden eşdeğer kabul edilenlerden muaf tutulurlar. Kredileri de dikkate alınarak, alınması gereken dersler belirlenip eğitim hakkı verilir. Yabancı dil gerektiren bölümlerin lisans programlarında ise, başlayabilmeleri için 2 alternatif uygulanır:

  • Yabancı dil muafiyet sınavını geçmek,
  • Ya da yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmek

Öğretim dili en az % 30 yabancı dil veya tamamen yabancı dil olan programların yabancı dil hazırlık sınavında okuyan öğrenciler başarısız olursa, ÖSYM tarafından Türkçe eğitim yapan bir yükseköğretim programına yerleştirilir.

Meslek yüksekokulu mezunları ile açıköğretim önlisans programlarından mezun olunan adayların, “kendi alanlarında kontenjan sınırlaması olmayan” açıköğretim lisans programına devam etmeleri halinde DGS adayları gibi sınava tabi tutulmaz. Askerlik tecil işlemleri hariç, üniversitenin tüm olanaklarından yararlanabilirler.

Onlinefotokopi ekibi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Merhaba,

Satış Temsilcilerimiz şu anda aktif. Whatsapp kanalı ile bizimle iletişime geçmek için, aşağıdan bir isim seçin

× Whatsapp İletişim