Bunları Biliyor Muydunuz?

Bunları Biliyor Muydunuz?

Teknolojinin ilerlemesi ile insanların algıları da değişiyor. Önceki yüzyıllara ait uygulamalar, tarihin tozlu sayfalarına gönderiliyor. Ulaşımın artık bir mesele olmadığı yüzyılımızda, ülkeler hatta kıtalar arası insanlar birbirleriyle entegre durumdalar. Eğitim de bundan payını aldı. Sivil toplum kuruluşlarının talepleri ile, eğitim birimleri de (Leonardo Da Vinci, Erasmus, Work and Travel vb. gibi) Ülkemizde de bu anlayış, ortaöğretim ile yükseköğretim kademesinde sistematik bir şekilde yürütülüyor.

Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Büroları Hizmet İçi Eğitim Programı toplantısı 19-20 Mayıs günlerinde Sinema Anadolu’da gerçekleşti. Programa çok sayıda Anadolu Üniversitesi akademisyenleri katıldı. Rektör Prof. Dr. Davut, “Erasmus Programı ile üniversitemize gelen yabancı öğrenci sayısı bakımından Anadolu Üniversitesi’nin şu anda Türkiye’de en çok sayıya ulaştığını belirtti. Ülkemizde 26 bin yabancı öğrenci var. Bunların % 15’i Anadolu Üniversitesi içerisinde. Bu sayı giderek büyüyor.”

AÖF’de okuyan öğrencilerin sayısının fazla olmasına rağmen başarılı olanların, Avrupa’daki uzaktan öğretim yapan üniversitelerin değişim programlarına katılımını sağlamaya yönelik stratejiler programda müzakere edildi. Böylelikle, uzaktan eğitim anlayışının ülkemizde de yaygınlaşacağı öngörülüyor.

Müzakere edilen başlıklardan biri de, “Açıköğretim bürolarında çalışanların, özlük haklarını ileri seviyeye taşımak, kadrolarda şeffaflaşmaya ihtimam göstermek.” Amaç, çalışanlar ne kadar memnun edilirse, bürolardaki hizmet kalitesi de aynı oran da gelişim gösterecek. Çünkü bürolar, açıköğretimin elçisi konumunda. Büroların, Balkanlardan Azerbaycan’a, KKTC’den Batı Avrupa’ya, Türki Cumhuriyetlere kadar hizmet vermesi bunun en önemli göstergesi.

AÖF Dekanı Prof. Dr. Kerim Banarın brifingine göre,  “1982 yılında 8 büro, yaklaşık 3 bin öğrenci ile başlayan sürecin 2012 yılında 100’e yakın büro ile aktif-pasif 2 milyon öğrenciye hizmet eden çok büyük bir eğitim hizmetine dönüştüğü” ifadesiydi. Bu da gösteriyor ki, hizmeti koordine eden büroların aktif çalışması. 30 yıl önce ülkemize adım atan, milyonların eğitim ihtiyacına rehberlik eden bu sistem, güncellenmeye, yenilenmeye, büyümeye devam ederek adaylara hizmet ediyor.

Son olarak ta, kararlaştırılan meselelerden biri de sınavın teknik boyutuydu. Yeni öğrenme ve sınav ortamlarının mobil cihazlara uyumlu olacağı, sınav uygulamaların sesli hale getirileceği idi. Bu sayede, görme engelli öğrenciler, yanında bir gözetmen olmaksızın sınava katılabilecekler.

onlinefotokopi ekibi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp