AÖF’liler! Son Haftayı İyi Değerlendirin…
Sınav çanı çalıyor. Final sınavları kapıda. Açık öğretimin en yüksek bütçeli sınavı olduğunu duyurdu yetkililer. 1 milyondan fazla adayın girmesi bekleniyor. Bir dönemin kaderinin belli olacağı sınav, 2-3 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek.
Sadece bilgilerin (kişiliklerin değil) yarışacağı bu sınavı son güne kadar değerlendirmelisiniz. Vize notunuz isterseniz sıfır olsun finalde başarılı olmanız imkansız değil. Konuları sil-baştan olmasa da, ana hatlarıyla tekrar etmek akıllıca olacaktır. Başlıkları gözden geçirmek, bildiklerinizi tazeleme yönünde etkili bir yöntemdir.
Sınava sistemli çalışan bir grubun dışında, bir grup daha var. “Tek bir kelime dahi okumadım şimdiye kadar” grubu. Sınava 1 hafta kala, hatta 1 gün kala hazırlanan, eskilerin deyimi ile “yumurta kapıya dayandığında” başlayan bir güruh. Onların konuları çalışması işlerine yaramayacaktır. Zaman kaybıdır, çünkü konuları okumak-hazmetmek-konuları sorulara uyarlamak birkaç güne sığacak bir olay değildir. Yapılması gereken önceki yıllarda çıkmış soruları çözmektir.
Sorular (kesinkes olmamakla beraber) geçmiş yıllarda çıkmış soruların benzerinde hazırlanmaktadır. Bu uygulamayı, sistemli çalışan grup için de önerebiliriz.
Sınava 1 gün kala ise uzmanlar çalışmayı bırakmayı öneriyor. Nasıl ki ayaklarımız, ayakkabının içerisinde saatlerce kalınca havasız kalır, nefes almayı özler. Zihnimizin de durulmaya, soluk almaya gereksinimi vardır. Son güne kadar yapmış olduğunuz kardır zaten. Cabası kafanızı karıştırmak, bünyenizi yormaktan başka işe yaramaz.
Son olarak ta, sınava saatler kala gevşeme tekniklerini kullanmalısınız. Psikiyatristler, bir olay-bir nesne karşısında kaygı duyan hastalarına, kaygı duyduğu şeyi düşünde canlandırmasını telkin eder. Çünkü korku bilinçaltında işlenir. Düşünde fobisinden korkmayarak, kaygısını pasifize etmesini önerir. Sizlerin de yapması gereken, düşünüzde soruları çözmeniz, cevap anahtarına işaretlemenizdir. Bu size olayları önceden yaşamış olmanın rahatlığını sunar, sınavda başarılı olmanıza zemin hazırlar
Sınav bitiminde ise, sınav defterini (en azından bütünleme sınavlarına kadar) kapatmanız. Kendinizi bir sinema, bir piknik ile ödüllendirmeniz. Zamanı gelince bütünleme sınavlarına çalışmaya başlamalısınız. Bildiğiniz üzere, gelecek sene tüm bölümler ayrım yapılmaksızın kredili sisteme geçeceğinden, bütünleme sınavları kalkacaktır. Bir daha bu hakkı elde edemeyeceksiniz. Bu kaynağı değerlendirmek, sizin lehinize olacaktır.
Son olarak cevabını bilmesenizde boş soru bırakmamanız tavsiyesi ile (yanlış sorular doğruları götürmüyor) sınava girecek, tüm adayların yolu açık olsun. Başarılar…