Çıkmış Sorular Yine Çıktı – AÖF’de kural değişmedi
Anadolu Üniversitesinin Açıköğretim Öğrencileri,
Uzun soluklu öğretim maratonu tamamlandı. Bu maratonda herkes kendine düşen payı aldı. Önce ara sınav telaşı, akabinde de yılsonu sınavı telaşı. İkisinde de ayar tutturamayanlar, son tren olan bütünlemeye sardırdı. Keza bütünleme sınavı gelecek yıla uzanan öğretim sürecinde tarihin tozlu sayfalarına karışacak. Çünkü tüm bölümler ayrım olmaksızın “Kredili Sisteme” geçecek.
Görüldü ki, sistematik ve verimli çalışmayı benimseyenler, bu işin galibi oldu. İşini hafif ve gevşek tutanlarsa mağlubiyet şerbetini içti. Kazananlar koca bir seneyi kurtarmanın meyvelerini toplarken, kaybedenler koca bir seneyi yeniden kotarmanın sıkıntısına düştü.
Açıköğretim sınavını kazanan adaylar, kazanmayanlara nispetle üstün özelliklere ya da vasıflı niteliklere sahip değiller. Sadece doğru stratejinin yörüngesinden gidiyorlar. Doğru stratejinin yörüngesi de, doğru kişilerle çalışmaktan geçiyor.
Kazanan adayları analiz ettiğimiz de, karşımıza ilginç veriler çıkmakta,
• Birincisi, bu adayların (ortalama % 70’i) saatlerce, günlerce ders çalışan karakteristik kişiler değil. Çünkü bu adayların “Uzaktan Kumandalı” öğretimi seçmesinin nedeni yeterli boş zamana sahip olmamasıdır. Ya bir işletmede veya kurumda çalışmaktalar, ya da başka bir örgün eğitimde 2. Üniversitelerini okumaktalar. Yani kısıtlı bir zaman diliminde başarı sağlıyorlar.
• İkincisi, bölüm derslerini başarı ile veren adayların, benimsenmiş ve güvenilirliği kanıtlanmış çalışma eğilimlerini tercih etmeleri. Nedir bunlar? Bir çok çalışma eğilimi olmakla beraber, en çok tercih edilen çalışma eğilimi, pekiştirmeye yönelik olanıdır. Nasıl işler bu çalışma eğilimi? Şöyle, adaylar müfredatı kapsayan konuları okur, devamında da okuduğu konulara paralel olan geçmiş yıllarda sorulmuş soruları çözerek pekiştirme sağlar. Çünkü Açıköğretim Dekanlığı soruları hazırlarken geçmiş yıllara ait soruların “tıpkısını” veya “benzerini” sormaktadır. Bu püf nokta da adaylar için avantaj sebebidir.
Netice olarak sınavlarda pürüzsüz bir başarı bekleyenler,
• Başarıda aslolanın bedeni-zihni hırpalayan çalışmak olmadığını anlamalıdır.
• Başarı, doğru zamanda – doğru materyallerle çalışmakla mümkündür.
• Öğrenciler ileride unutmaya meyil veren ezberleme mantığını bir kenara koymalı, konuları etkin bir şekilde okumayarak konulara çalışmalıdır.
• Okudukları konulara dair soruları çözüp bilgilerini pekiştirmelidir.
• Pekişilen konularla da mutlak başarı sağlanacaktır.