İlahiyat Bölümü A’dan Z’ye Açıköğretim İlahiyat
İlahiyat Önlisans Programı,
Örgün öğretimdeki İlahiyat programının ilk iki yılındaki müfredatla uyuşan, ancak daha büyük kesime benzer fırsatlar sunan bir programdır. Programa başvuracak adaylarda herhangi bir lise denkliği, yaş aralığı ve meslek alanı aranmaz. Adaylara İlahiyat normlarına uygun bir şekilde akılcı, doğru ve kapsamlı dini bilgiler vererek yetiştirmeyi amaçlar. Açıköğretimin kontenjanlı bölümlerinden biridir. Belirlenen kontenjan kotası 15.000’dir. Bölümde kontenjan sınırlaması olduğu için YGS sınavında barajı geçmek yeterli olmamaktadır. ( Bölüm kontenjanlı olduğundan 2. üniversite kapsamında sınavsız girilememektedir.)
Bu programa, YGS puan türlerinin en az birinden, 140,000 ve daha yukarı puan alan adaylar, üniversiteye başvurarak, başvurma koşullarını karşıladıkları takdirde yerleştirileceklerdir. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının İmam Hatip Lisesi, İmam Hatip Okulu, İmam Hatip Lisesi (Y. Dil Ağırlıklı) ve Anadolu imam Hatip Lisesi alan/kol/bölümlerinden mezun olan öğrenciler İlahiyat programına sınavsız yerleştirilebilmektedir.
İlahiyat Önlisans Programında temel ders materyali ders kitaplarıdır. Ders kitapları kayıt yaptıran öğrencilere AÖF bürolarından dağıtılmaktadır. Bununla beraber, öğrencilerin ders çalışma süreçlerini desteklemek amacıyla Açıköğretim/İlahiyat sayfasındaki E-Öğrenme portalında, E-Kitap, E-Alıştırma/E-Ders, E-Televizyon, E-Sesli/Kitap, E-Danışmanlık gibi bir dizi E-öğrenme hizmeti sunulmaktadır. Adaylara:
1. Sınıfı Takiben,
* İslam İnanç Esasları
* İslam İbadet Esasları
* İslam Ahlak Esasları
* İlk Dönem İslam Tarihi
* İslam Sanatları Tarihi
* Arapça 1-2
* Temel Bilgi Teknolojileri 1-2
* Tefsir Tarihi ve Usulü
* Hadis Tarihi ve Usulü
* İslam Hukukuna Giriş
* İslam Kurumları ve Medeniyeti
* Türk İslam Edebiyatı
2. Sınıfı Takiben,
* Tefsir
* Günümüz Fıkıh Problemleri
* İslam Düşünce Tarihi
* İslam Mezhepleri Tarihi
* Din Psikolojisi
* Arapça 3-4
* Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi 1-2
* Türk Dili 1-2
* Hadis
* Kelam’a Giriş
* Din Sosyolojisi
* Yaşayan Dünya Dinleri
* Din Eğitimi ve Din Hizmetlerinde Rehberlik gibi derslerden sorumludurlar.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İlahiyat Ön Lisans Programı 2010-2011 öğretim yılından itibaren, Kredili Uzaktan Eğitim Ön Lisans Programlarına dâhil edilmiştir. İlahiyat Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca kendi alanlarında örgün öğretim veren programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir. Tercih yapabilecekleri Lisans programları; İlahiyat, Arap Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretmenliği, Fars Dili ve Edebiyatı’dır. Devam etmek istemeyen adaylar ise, aldıkları diploma ile “İlahiyat Meslek Elemanı” unvanını kazanırlar.
İlahiyat Önlisans programına Batı Avrupa Ülkelerinden birinde geçerli oturma izni bulunup Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonucuna göre başarılı bulunan adaylar kabul edilmektedir. Programa kayıtlı öğrencilere ders kitapları ve televizyon programlarını içeren video kasetlerinden oluşan öğretim malzemeleri gönderilmekte ve belli merkezlerde Akademik Danışmanlık Hizmetleri verilmektedir. Sınavlar, Batı Avrupa ülkelerinde 11 merkezde, Türkiye’de ise 2 merkezde yapılmaktadır.
Programdan mezun olabilmek için staj veya benzeri çalışma yapılması gerekmemektedir.